Manager sau Lider?Manager sau Lider? Pentru mulţi dintre noi manager înseamnă lider şi lider înseamnă manager. Diferenţele dintre cei doi sunt izbitoare chiar dacă ambii folosesc aceeaşi resursă pentru a ieşii în evidenţă şi pentru a-şi etala calităţile dobândite sau înnăscute şi anume OMUL.  Pentru a fi manager trebuie să am pe cine să conduc, iar pentru a fi lider trebuie să aibă cine să mă urmeze.

Pentru a înţelege mai bine cum se desfăşoara activitatea unui manager şi a unui lider aş dori să luăm un exemplu concret.

Într-o junglă se află un manager şi un lider. Managerul taie toată vegetaţia care se află în jurul lui pentru a-şi crea drumul de ieşire din junglă, consumând foarte mult timp şi energie. Munca lui se bazează pe ceea ce a fost învăţat pentru a-şi atinge scopul, respectă cu stricteţe activitatea de manager fără să se abată de la obiectivul său. Activitatea liderului este puţin diferita de cea a managerului într-o astfel de situaţie. El se caţără pe cel mai înalt copac de unde poate vedea tot ce se află în jurul său, analizează situaţia cu mare atenţie şi opţiunile pe care le are, găsind soluţia optimă şi trecând la acţiune. Pentru a economisi timp şi energie se foloseşte de liane pentru a ajunge dintr-un copac în altul până când părăseşte jungla.

Chiar dacă încearcă să îl îndrume şi pe manager spre calea cea mai simplă şi eficientă de ieşire din junglă, managerul este mult prea ocupat cu activitatea sa, respectându-şi normele şi regulile.

Managerul asigură eficienţa în timp ce liderul generează viziunea, managerul oferă tehnici şi intrumente în timp ce liderul oferă seturi de principii şi valori, managerul respectă normele şi regulile însă liderul arată ce trebuie făcut, insipând încredere şi nu în ultimul rând managerul administrează eficient resursele în timp ce liderul oferă creativitate. Atât managerul cât şi liderul nu fac compromisuri şi nici excepţii, ambii ştiind că o să aibă de pierdut în acele momente.

Pentru ca un manager sau un lider să fie bun acesta trebuie să fie în primul rând loial. Extremele loialităţii duc la dezastru. Prea multă loialitate duce la fanatism, în timp ce prea puţină loialitate duce la prostituţie.  Pentru a fi loial nu trebuie să fii de acord cu tot ce ţi se spune, însă din loialitate reiese toleranţa, încrederea şi sinceritatea faţă de oamenii cu care lucrezi şi compania pe care o reprezinţi.

Sin Ioan Iulian este un profesionist full-time în consultanţă financiară, în Cluj Napoca. Pentru mai multe informaţii despre acest domeniu, îl puteţi contacta pe Iulian direct la adresa iuliansin.ovb@gmail.com .

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu