Farurile cu tehnologie laser devin realitatePoate parea greu de crezut, dar ceea ce numim astazi LASER (acronimul expresiei Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) nu ar fi existat daca in 1937 Charles H. Townes, pe atunci student al Institutului de Tehnologie din California, nu s-ar fi confruntat cu o banala durere de ochi. Practic, la momentul acela, Charles H. Townes a fost pus in postura de a opta pentru urmarea unor cursuri teoretice de fizica sau pentru a-si desfasura activitatea intr-un laborator, efectuand experimente pentru verificarea teoriilor. Dar, intrucat doctorii i-au spus ca lectura intensa este responsabila de problemele sale oculare, Townes a luat numaidecat decizia de a lucra intr-un laborator.

Practic, decizia lui Townes a fost pasul care a dus ulterior la aparitia laserului. Desi nume importante in lumea fizicii (Niels Bohr, John von Neumann etc.) il considerau un proiect depasit, sortit esecului, Townes nu a renuntat la visul sau. In 1959 si-a patentat inventia pentru ceea ce reprezenta lumina laser, iar cinci ani mai tarziu a castigat premiul Nobel pentru descoperirea sa.

In prezent, tehnologia laser este de o utilitate incontestabila in domenii diverse cum ar fi medicina, telecomunicatiile, electronica etc, sau, mai nou, industria auto. Practic, inca din 2011 BMW anunta ca va face un pas foarte mare in ceea ce priveste tehnologia de iluminare auto. Iata ca 2014 este anul in care vom avea placerea sa vedem primul autoturism din lume echipat cu faruri care utilizeaza tehnologia laser: automobilul hibrid BMW i8.

Desi pentru unii poate parea un simplu moft, avand in vedere ca LED-ul (cea mai avansata tehnologie in prezent) se dovedeste a fi o optiune de prima clasa pentru cele mai multe modele auto de lux, lucrurile sunt putin diferite. Iata doar cateva din avantajele farurilor cu laser, asa cum reiese din declaratia oficiala a constructorului bavarez:

- Farurile care utilizeaza tehnologia laser au o lumina mult mai puternica
- Consumul de energie este mult mai redus
- Suprafata responsabila cu emiterea luminii este mult mai mica, lasand astfel designerilor o libertate deplina de actiune
- Aspectul, considerat pe buna dreptate SF, este un alt avantaj deloc de neglijat

Foarte recent constructorul german a anuntat oficial ca pregatirile pentru lansarea hibridului BMW i8 au intrat in linie dreapta. Va fi fara indoiala un eveniment foarte important in industria auto mondiala, avand in vedere ca modelul este considerat a fi una dintre cele mai performante si mai eficiente masini hibrid construite vreodata, pe de o parte, precum si primul autoturism care foloseste tehnologia laser pentru faruri, pe de alta parte.

Acest an se contureaza a fi unul plin de evenimente importante in industria auto. Pentru a fi mereu la curent cu informatii proaspete din acest domeniu, o metoda foarte buna este sa te abonezi la feedul celor mai imprtante site-uri de stiri, optand pentru sectiunea care te intereseaza.  Urmareste-l pentru a afla din timp despre momentul lansarii modelului i8 sau, de ce nu, pentru a cunoaste aproape totul despre turbinele auto si reconditionarea acestora.

Cu o experienta de peste 8 ani pe piata serviciilor auto din Romania, Marvis Auto Concept asigura in prezent reconditionarea si montajului turbinelor auto pentru toate tipurile de autovehicule. O sursa importanta de informatii o reprezinta de asemenea si blogul site-ului turbineauto.ro.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu