Tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motorUleiul de motor reprezinta componenta masinii noastre cea mai solicitata, dar si cea mai folosita, dupa combustibil. Principala sarcina a uleiul de motor este sa usureze frecarea dintre piesele metalice, dar si sa curete interiorul motorului, sa contribuie la izolare, sa combata rugina si sa raceasca motorul.

Componenta ulei de motor
Uleiul de motor este compus din doua ingrediente esentiale: uleiul de baza si aditivi. Uleiul de baza ii permite motorului sa realizeze functiile vitale si consta in lubrufierea diferitelor parti ale motorului, protejandu-le impotriva uzurii si deteriorarilor cauzate de frictiune. Aditivii imbunatatesc protectia motorului prin incetinirea deteriorarii uleiului, in conditii de temperatura ridicata.

Clasificare ulei de motor
In functie de componenta, uleiul de motor poate fi de 3 feluri: mineral, sintetic si semi-sintetic.
In functie de vascozitate, uleiul de motor este clasificat in 2 feluri: single-grade si multi-grade. Asadar, putem spune ca e vorba de uleiuri compatibile cu o plaja mica de temperatura sau cu o plaja larga de temperaturi. Cea mai importanta trasatura a uleiului de motor este sa-si pastreze o vascozitate adecvata.

De ce trebuie sa schimbam uleiul de motor des?
Daca tinem cont de ceea ce gasim pe piata actuala in materie de ulei de motor ne dam seama ca, cu cat un ulei este mai scump, cu atat este mai bun. Ne referim aici la o durata de viata prelungita in conditii optime. Insa singura metoda de a verifica ce durata de viata are fiecare ulei de motor este fie din experienta proprie, fie pur si simplu evitarea de a ajunge in situatii neplacute si inlocuirea precoce a acestuia.

Cum se numeroteaza uleiul de motor?
Cu totii am vazut si am cumparat ulei de motor pentru masina noastra. Dar luam informatia de pe internet si stim doar ca in motorul nostru intra ulei 5W-30 de exemplu. Society of Automotive Engineers (SAE) este cea care a implementat denumirea si numerotarea de astazi. De aceea si vedem ca vascozitatea este trecuta ca si SAE 5W-30 de exemplu. Indicele SAE variaza de la 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 la 60 in prefixul denumirii. A doua parte din denumirea indicelui de vascozitate este formata din numerele 0, 5, 10, 15 si 25 cu sau fara litera W.

Acum ca ai toate informatiile in ceea ce priveste uleiul de motor, mai ai de facut doar comanda. Pentru mai multe detalii si comenzi intra pe http://www.arizonamotors.ro

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu