Fondurile mutuale ca modalitate de investițieCreație pur americană, fondul mutual a fost introdus în 1924 de un fost vânzător de cratițe și tigăi din aluminiu pe nume Edward G. Leffler. Plasamentele în fonduri mutuale sunt foarte ieftine, foarte convenabile, în general diversificate și strict reglementate, chiar eu am început să cunosc piața de capital prin intermediul unui asemenea fond, unul cu investiții diversificate.

Fondurile mutuale sunt o formă instituțională de concentrare a resurselor să le spunem financiare disponibile, în vederea investirii capitalului astfel format în activități economice.

Fondurile mutuale permit efectuarea așa numitelor investiții pasive prin care, capitalurile disponibile, aparținând persoanelor fizice și juridice, sunt încredințate unor instituții specializate pentru a fi administrate și investite. Societatea de administrare a fondului este cea care își asumă responsabilitatea plasării capitalului și a gestiunii portofoliului.

Există două mari tipuri de fonduri mutuale:

- fonduri mutuale deschise (colectează capitaluri, prin vânzare continuă de unități de fond sau certificate de investitor, și plasarea acestora pe piața monetară sau de capital),

- fonduri mutuale închise (au o mărime predeterminată. Titlurile de participare sunt de fapt acțiuni obișnuite care se emit o singură dată și se pot tranzacționa la bursă).

Alegerea unui fond mutual, deschis sau închis, pentru a începe să faceți investiții devine o sarcină extrem de anevoioasă. A crede sau chiar și numai a spera că poți alege fondurile cu cele mai bune rezultate în viitor ne face să ne simțim bine. Ne face să credem că deținem controlul, este parte a condiției umane, de a mereu optimiști, totuși ar trebui să cercetați cu multă atenție cheltuielile fondului, comisionul de administrare, istoricul randamentului fondului.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu