Bormasina – drumul de la dorinta la achizitieFie ca te-ai apucat de renovari sau vrei doar sa-ti enervezi vecinii, ai nevoie de o bormasina. Toti avem.
Cum oferta este din ce in ce mai bogata, alegerea unei unelte folositoare precum masina de gaurit poate fi o sarcina dificila si consumatoare de timp. Evident, trebuie gasita solutia potrivita pentru aplicatia careia I se destineaza, dar care sa se incadreze si in bugetul alocat.

Cum alegem ?
Unul dintre principalele criterii de filtrare in alegerea bormasinii il reprezinta tipul de alimentare. Bormasinile se impart in cele cu accumulator si cele cu alimentare de la prize ( cu fir ). Diferentele sunt majore, in ciuda faptului ca rezultatele pot pot fi aproape identice.
Masinile de gaurit cu acumulatori sunt limitate din punct de vedere al turatiior, foarte rar depasind 1500 rotatii / minut. Cele cu fir, insa, ajung des la valori de peste 3000 rotatii/minut. Pentru a compensa, bormasinile cu acumulatori au angrenaj in doua trepte. Astfel, la aceeasi turatie, forta de torsiune este mai mare.
Evident, o bormasina cu acumulatori este mai usor de transportat si utilizat, putand fi utilizata inclusive in spatii indepartate de accesul la energie electrica. Chiar daca o poti lua cu tine oriunde, trebuie sa fii atent la riscul de a ramane fara energie electrica.
O alta diferenta este aceea ca majoritatea bormasinilor cu acumulatori sunt foarte simplu de folosit si la insurubari. Dotate cu mandrina cu infiletare rapida este extrem de simpla schimbarea capetelor de surubelnita. De aceea la multe bormasini cu acumulator veti gasi in manualele tehnice si date despre puterea de insurubare pe langa datele de gaurire. In plus multe dintre bormasinile cu acumulator au si sistem de franare astfel incat capul surubului sa nu depaseasca suprafata in care este infiletat surubul.

Pretul – Principalul inamic ?
Exista ipoteza conform careia “putin dai, putin face”. Nu-i neaparat fals. Dar asta nu inseamna ca, daca ai alocat un buget foarte mare si cumperi o bormasina cu percutie profesionala, isi face treaba singura sau nu se distruge, daca nu o folosesti corect. Pentru utilizarea corecta citeste mereu specificatiile producatorului.
In ce priveste pretul, mereu gasesti oferte atractive. Bormasinile cu acumulator sunt mai scumpe decat cele alimentate la prize, pentru puteri similare. Diferenta aceasta este justificata prin faptul ca este mult mai simplu sa alimentezi un motor printr-un cablu decat de la acumulatori. De aceea pentru aceleasi performante se plateste ceva mai mult in cazul bormasinilor cu acumulatori.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu