Ce presupune licenta de marca ?Marca inregistrata este modalitatea prin care un antreprenor reuseste sa isi protejeze investiile in produsele sau serviciile pe care le pune la dispozitie clientilor si prin care isi asigura mai departe existenta in piata in care activeaza pe termen mediu si lung.

A detine marca inregistrata pentru investitia facuta inseamna de fapt sa ai grija si responsabilitatea afacerii tale. In felul acesta iti este mult mai usor sa gestionezi ceea ce se intampla cu brandul pe care il construiesti si increderea pe care ceilalti o vor avea in ceea ce oferi, precum si posibilitatea de a interzice altora sa foloseasca identitatea ta in alte scopuri financiare.

Cu toate acestea, exista situatii in care odata ce ai reusit sa obtii inregistrarea de marca, vei avea nevoie, fie datorita parteneriatelor sau a altor situatii create in timp, sa doresti ca si altcineva sa se foloseasca de marca ta. Pentru a permite acest lucru din punct de vedere legal, in mod sigur vei avea nevoie de licenta de marca. Contractul de licenta de marca este de fapt conventia prin care un licentiator (cel care detine marca inregistrata) are posibilitatea de a transmite unei alte parti (licentiat), dreptul prin care are posibilitatea de a folosi intr-o perioada determinata marca de care are nevoie. Licentiatul poate solicita drept de folosire total sau partial pentru respectiva marca.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, contractele licentiatului si al licentiatorului trebuie sa fie puse la dispozitia si inregistrate la Registrul National al Marcilor. Pentru a obtine aceasta inregistrare este nevoie ca acestia sa plateasca o taxa prevazuta de lege.

Ceea ce ofera contractul de licenta nu este identic cu ceea ce ofera contractul de cesiune. Acest lucru inseamna ca proprietarul marcii nu ofera dreptul subiectiv de proprietate industriala asupra marcii, ci aceasta va avea anumite drepturi delimitate de contract, aflandu-se tot timpul sub supravegherea licentiatorului.

Cererea pentru obtinerea licentei de marca trebuie sa contina o serie de informatii atat despre licentiat cat si despre licentiator. In felul acesta vei asigura realizarea cat mai rapida a aceste “tranzactii”, iar derularea afacerilor voastre poate incepe in cel mai scurt timp.

Pentru a economisi timpul pe care altfel ar trebui sa il dedici documentarii si prelucrarii datelor, umblatului dupa diverse documente, poti alege in schimb servicii de consultanta juridica referitoare la inregistrarea marcilor. In felul acesta vei avea siguranta ca totul va fi rezolvat in cel mai scurt timp posibil legal, iar toate documentele for fi complete astfel incat sa nu intampini nereguli pe viitor.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu