Optiuni de tratament pentru fibromul uterinCele mai multe fibroame uterine sunt inofensive, nu produc simptome, si se micsoreaza la menopauza. Dar unele fibroame sunt dureroase, apasa pe alte organe interne, sangereaza si provoaca anemie, sau pot provoca probleme in sarcina. Exista mai multe optiuni de tratament, in functie de gravitatea problemei. Fibromul poate fi indepartat chirurgical, alimentarea cu sange a fibromului poate fi oprita, intregul uter poate fi indepartat, sau pot fi recomandate medicamente care pot micsora temporar fibromul. Alegerea va depinde de simptomele pe care le ai, si daca vrei sa pastrezi fertilitatea.

Supravegherea fibromului cu simptome slabe sau aproape de menopauza

Daca ai fibrom uterin insa nu ai simptome, sau acestea sunt superficiale, nu ai nevoie de tratament. In schimb, se recomanda supravegherea problemei. Asta inseamna ca vei face control regulat pentru a urmari evolutia fibromului.

Daca esti aproape de menopauza, supravegherea fibromului este suficienta, asta in cazul in care simptomele nu te supara prea tare. Dupa menopauza, nivelul de estrogen si progesteron scade, lucru care face ca fibromul sa se micsoreze, si simpomele sa dispara.

Tratament pentru infertilitate si probleme de sarcina

Daca ai fibrom uterin, nu exista nici o cale de a afla daca iti va afecta fertilitatea. Fibroamele sunt o cauza de infertilitate pentru un numar foarte mic de femei. Multe femei cu fibrom nu au nici o problema in a ramane insarcinate.

Daca un fibrom distorsioneaza peretele uterului, poate preveni un ovul fertilizat sa se implanteze in uter. Acest lucru poate face ca fertilizarea in vitro sa nu aiba succes.

Eliminarea chirurgicala a fibromului, procedura numita miomectomie, este singurul tratament care te poate ajuta sa ramai insarcinata. Deoarece fibroamele pot creste din nou, cel mai bine este sa incerci sa ramai insarcinata imediat dupa miomectomie.

Tratament pentru simptome severe ale fibromului

Daca ai dureri din cauza fibromului, sangerari abundente, sau un fibrom mare care preseaza alte organe, se poate lua in considerare diminuarea fibromului, eliminarea fibromului (miomectomie), sau indepartarea intregului uter (histerectomie). Dupa toate tratamentele, cu exceptia histerectomiei, fibroamele pot creste la loc. Numai miomectomia este recomandata pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.

Pentru a micsora un fibrom pentru o perioada scurta de timp, se foloseste terapia cu hormoni, care va induce corpul intr-o stare similara cu cea a menopauzei. Aceasta terapie poate fi folosita doar cateva luni, pentru ca poate slabi oasele, iar simptomele de menopauza pot fi neplacute.

Miomectomia se poate face prin cateva incizii mici, folosind laparoscopia. Uneori este necesara o incizie mai mare in abdomen, in functie de locatia fibromului in uter. Miomectomia protejeaza uterul, facand posibila sarcina pentru multe femei.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu