Slabire sanatoasa si mentinerea greutatiiPentru a functiona, organismul nostru are nevoie de calorii; la fiecare persoana acest necesar caloric se imparte in 3 nivele:

  • metabolismul bazal: reprezinta energia utilizata pentru functionarea normala a organismului (respiratie, functionarea organelor si celulelor, etc). Acesta reprezinta 60 – 70% din totalul necesarului de energie.
  • energia necesara pentru digestie, absorbtia intestinala, stocarea alimentelor – reprezinta 10% din consumul de energie
  • activitatea fizica – energia utilizata pentru miscare – reprezinta 20 – 30% din consumul de energie. Aceasta este necesara pentru echilibrarea balantei energetice.

Legat de ingrasare sau slabire exista trei procese de care organismul tau are nevoie si anume: odihna, eliminarea catabolica a deseurilor si consumul energiei din organism. La baza acestei relatii stau hormonii, lucrand ca niste mediatori, trimit implusuri catre sistemul nervos averizandu-l atunci cand este nevoie de mancare sau cand s-a atins pragul de satietate. Acesti hormoni sunt leptina si grelina.

Leptina este un hormon secretat de ţesutul adipos subcutanat ca răspuns la depozitul de grăsime. Leptina a fost descoperita in urma cu zece ani si este considerata principalul hormon care influenteaza apetitul erotic, fertilitatea si densitatea osoasa la femei. Este produsa in straturile de grasime si orice variatie a nivelului ei poate avea consecinte dezastruoase pentru silueta. Stresul, exercitiile fizice intense dupa o lunga perioada de sedentarism si fluctuatiile de greutate conduc la scaderea nivelului leptinei. Metabolismul se deregleaza, kilogramele se acumuleaza la loc cu viteza mare si, de multe ori, femeile care trec prin aceasta experienta  au dereglari menstruale.

Leptina se leagă în creier de receptori alpha-melanocortin inhibând neuropeptidul Y promovând saţietatea. Sau, mai simplu, leptina spune: „eşti plin, opreşte-te!”. Dacă nivelul grăsimii scade, scade şi nivelul de leptină şi creşte apetitul.

Grelina, un hormon format din douăzeci şi opt de aminoacizi, este secretat de stomacul gol şi stimulează apetitul. Intr-un corp sanatos, la două-trei ore după micul dejun, stomacul gol secretă grelina care ajunsa la creier comandă apetitul. Începi să te gândeşti la prânz şi curând vei mânca. Hrana comandă nivelului de grelină să scadă şi o dată cu el şi apetitul tău.

Când ţineţi cură de slăbire, nivelul de grelină este ridicat nu doar înainte de mese, ci aproape permanent şi cu timpul erodează puterea de voinţă. Iar pentru codul dumneavoastră genetic, aceasta se traduce prin înfometare.

Leptina este secretata doar in timpul somnului de catre organism. Odihna este echivalentul refacerii si a restabilirii echilibrelor in organism. Corpul are nevoie cel putin 8 ore de somn, zilnic.

Excretia sau, altfel spus procesul de eliminare din organism a resturilor se afla in stransa legatura si cu modul tau de alimentatie. Cu cat mananci mai multa mancare sanatoasa si eviti mancare procesata ii oferi organismului substantele necesare procesului de eliminare cum ar fi fibrele alimentare, enzime, vitamine si minerale care stau la baza sintezei produsului ajuns in stomac. Fibrele au rol in curatarea colonului de rezidurile depuse pe tract, reziduuri  care ingreuneaza intreg procesul de digestie, dand senzatia de balonare si disconfort abdominal. Mananca zilnic cat mai multe produse bogate in fibre alimentare de calitate (cereale integrale, fructe legume proaspete, seminte si nuci etc).

La Rovital Clinic Romania – Centru de recuperare, bio-fizioterapie, slabire rapida si remodelare corporala se fac studii complexe in acest sens. Se pare ca dieta personalizata impreuna cu protocoalele de remodelare corporala sunt cele mai performante posibilitati de slabire rapida cu mentinerea greutatii, la ora actuala. Detalii si informatii suplimentare puteti gasi la adresa noastra www.rovitalclinic.weebly.com

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu