Boala Lyme – Tratament NaturistBoala Lyme sau borrelioza este o boala recunoscuta ca maladie in 1975. Este o afectiune greu de diagnosticat, si de asemenea foarte dificil de tratat. Se manifesta printr-o multitudine de simptome ce mimeaza alte afectiuni, de aceea se mai numeste boala cu 1000 de fete.
Este o afectiune infectioasa produsa de o bacterie – Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, sau Borrelia afzelii.
Este o afectiune transfrontaliera deoarece are ca rezervor sangele animal, nerecunoscuta ca boala endemica sau cronica din ratiuni financiare si/sau politice; tratamentul este indelungat iar casele de asigurari de sanatate nu doresc sa accepte o astfel de povara financiara. Perioada de infectare cuprinde primavara si vara pana la inceputul toamnei.

Transmitatorul acestei boli este capusa femela si nimfele; capusa este un acarian ectoparazit care este vector pentru diverse microorganisme ce transmit tifosul, boala Lyme, febra recurenta, virusul encefalitei de capusa, virusul febrei hemoragice,etc. Printre dusmanii naturali mentionam bibilica care poate consuma cantitati uriase de capuse, doua pasari putand curata intr-un an un teren de aprox. 8000mp; este deci benefica in gospodariile care detin terenuri mai mari sau mai mici.
Capusa este un campion al rezistentei extreme, reusind sa supravietuiasca 10 ani fara hrana.
Este un parazit hematofag – se hraneste cu sangele gazdelor. Populeaza o singura gazada cateva zile. Muscatura de capusa este indolora, de aceea nu este simtita de catre gazda. Aceasta deoarece inainte de muscatura capusa secreta o substanta anestezica.
Capusa prin muscatura sa, de regula, transmite si alte coinfectii: Babesia, Erlychia, Chlamydia Pneumoniae, Bartonella, EBV, CMV, Toxoplasma, Anaplasma, Giardia, Lamblia etc.

BOALA LYME este o afectiune sistemica ce afecteaza intregul organism, iar simptomele difera de la individ la individ, functie de zona afectata, iar aceste simptome mimeaza foarte bine manifestarile altor boli astfel:
Boli fizice: scleroza multipla, poliartrita reumatoida, tiroida Hashimoto, fibromialgie, Parkinson,etc.
Boli psihice: psihoza, anxietate, depresie, atacuri de panica, tulburari obsesiv convulsive, autism, bipolaritate,etc.
Paleta de simptome este atat de variata incat face foarte dificila depistarea acestei afectiuni, iar multi bolnavi sunt diagnosticati gresit, deoarece analizele de sange dau rezultate negative, mai ales in stadile avansate cand bacteria controleaza chimic productia de anticorpi de catre sistemul imunitar. Asadar testul Elisa, chiar si testul Western Blot pentru anticorpi, au marje de eroare destul de mari.
Microscopia in camp intunecat-DFM, este singura metoda directa de depistare, deoarece in cimpul vizual al microscopului, apare foarte clar bacteria borrelia si formele ei, precum si informatii despre coinfectiile transmise de capusa. Este depistata direct in sange sau LCR- lichidul cefalo-rahidian.

STADIILE BOLII LYME
Stadiul 1. Afectiune debuteaza la 3-7 zile de la muscatura prin urmatorele simptome:
o pata/pete rosii, eritem cronic migrator-ECM, transpiratii puternice, febra, dureri musculare, dureri de cap, stare de slabiciune, oboseala marcata, tulburari de somn, tulburari de vedere-privire incetosata, dubla,etc.
Stadiul 2. Boala are o vechime de 5-6 luni de la debut si este cronica. Este marcata de dureri articulare, dureri in tendoane, calcaiul lui Achile,etc., dureri si/sau usturimi in muschi, etc.
Stadiul 3. Acest stadiu este marcat de tulburari cardiace si neurologice; amorteli ale membrelor, capului,etc., intepaturi, furnicaturi, urzicaturi, tulburari de glutitie, tulburari de urinare, ameteli, dureri de cap, senzatia de nisip in ochi, sau urzicaturi in ochi,etc., paralizii ale fetei sau ale membrelor, tulburari psihiatrixce cum ar fi: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari obsesiv compulsive sau emotionale,etc.

Marea dificultate a diagnosticarii rezulta in primul rand din faptul ca numai 30% din subiecti stiu ca au fost muscati de capusa. Restul de 70% au toate sansele sa fie diagnosticati gresit. Sa nu uitam ca atunci cand nu este depistata, capusa paraseste corpul gazda dupa 3-4 zile de hranire. Atunci cand este depistata pe corp, trebuie indepartata corect pentru a extrage capul acesteia. Nu trebuie sa ne indoim de posibilitatea de a fi infectat, mai ales ca afectiunea este expansiune.
De aceea recomandam ca o data pe an sa faceti o analiza a sangelui prin microscopie in camp intunecat – DFM.

Tratamentul alopat se axeaza pe antibiotice. Prof. Sam T.Donta este recunoscut in SUA pentru activitatea sa de cercetare in domeniul maladiilor infectioase. El prescrie un tratament in alternanta si in blocuri de 6 luni de Claritromicine(Zeglar)+Hydroxiclorochine(Plaquenil), apoi Tetraciclina daca bolnavul nu a raspuns la primul tratament. Daca este un Lyme descoperit tarziu, perioada de tratament se poate intinde pe o durata de 2-3 ani.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu