Moldova te invita sa parcurgi ”Drumul Vinului” !Moldova este o tara cu traditii in domeniul vinificatiei. Inca din timpuri stravechi, cetatenii Moldovei practicau arta de producere a vinului din struguri de vita-de-vie. Cindva in trecul ( dupa unele surse in sec 8 i.Hr) Tracii au adus populatiei rezidente pe teritoriul Moldovai contemporane secretul producerii vinului.

Multi ani, vinul era pentru triburile locale dupa cum spune Biblia vin- sursa a sanatatii. Cu timpul Dacii nu numai beau vin dar si il mincau, posedind tehnologie de inghetare a vinului. Pe timpul domniei lui Burebista, migratia populatiei a cauzat raspindirea practicarii vinificatiei si in alte regiuni. Burebista, fiind domn a Moldovai a ordonat dezgroparea tuturor vinurilor si a interzis producerea acestuia.Cind Ramanii au anexat teritoriul respective (in sec1 d.Hr) s-a descoperit ca viticulture este inca in viata iar terenurile infloresc.

Cind Moldovat si-a cistigat independenta, numerosi proprietari de pamint si in special manastarile aveau terenuri extinse de vita-de-vie, si erau implicate in productia vinului. Ca spre sec 18 d.Hr moldovanii au inceput sa produca vin de inalta calitate sis a-l exporte in Rusia, Ungaria si Transilvania. In lucrarea sa ‘Descrierea Moldova’ marele scriitor moldovenesc Dimitrie Cantemir ( care avea radacini ruse) a mentionat despre cererea majora pentru vinul moldovenesc

Cantitati mari de vin erau depozitate si livrarte in butoaie de stejar care il apara de razele daunatoare si gindaci. Pina in present aceasta tehnologie este utilizata, specialistii spun ca caliatatea copacului de stejar din care este confectionat butoiul se transmite consumatorului prin intermediul vinului

142 mii de ha a teritoriului Republicii Moldova sunt podgorii cu vita-de-vie, excluzind faptul ca fiecare gospodar la sat isi are o gradina de vita-de-vie cit de mica si totul necesar pentru producerea vinului (pres de vin, butoaie, etc.) utilizind 180 de plante viti-vinicole. Roada Republicii Moldova de struguri permite producerea a 12-14 mil de decalitri de vin de consum curent.

Festivitati consacrate ‘mustului’se organizeaza in multe regiuni vinifere, unde traditia, istoria, obiceiurile sunt adanc implantate in sol.Mustul este un suc dulciu fiind obtinut din struguri de poama,avind un gust rafinat ce reda momente placute in urma servirii unui paharel de must.

Datorita acestor cazi ,vinul isi mentine gustul sau rafinat ,de la care orice om ce il serveste ramine multumit de vinul moldovenesc.

Noi avem cu ce ne mandri, doar vita-de-vie, vinul, Moldova sunt notiuni indisolubil legate. Nu este intamplator ca pana si conturul republicii noastre pe harta geografica aminteste un strugure de poama.

De acest univers sunt legate numeroase traditii. Este bine cunoscuta legenda cocostarcului alb cu un strugure in cioc.

Se spune că, pe vremea lui Ștefan, o armată numeroasă de tătari a asediat Cetatea Soroca timp de luni de zile. În așteptarea ajutorului oștii conduse de voievod, luptătorii din cetate, lipsiți de hrană și apă, își pierdeau pe zi ce trecea, puterile și speranța.

Când, în mod neașteptat, deasupra cetății și-au făcut apariția cârduri de cocori, purtând în ciocuri ciorchini de struguri, pe care i-au lăsat să cadă în incinta citadelei. Boabele de struguri și ajutorul neprețuit al acestor zburătoare au sporit forțele și au ridicat moralul oștenilor, care au respins eroic atacurile invadatorilor până când oastea condusă de Șefan cel Mare le-a venit în sprijin.

De atunci, în semn de recunoștință, oamenii le ies în întampinare cu bucurie primăvara și îi petrec cu privirea toamna, la plecare. Cocostârcul alb a rămas emblema vinului moldovenesc și odată cu faima acestuia, e purtată dincolo de hotare și legenda  acestor păsări aducătoare de noroc.

In Moldova nu veti intalni vreo gospodarie in care sa lipseasca vita-de-vie si sa nu se gaseasca un pahar de vin de casa,ceea ce este semnicativ pentru fiicere gospodarie. Aceasta pasiune pe parcursul secolelor a avut inspiratia de a transforma un mestesug intr-o arta.

” Drumul Vinului in Moldova” include 29 vinarii, cele mai faimoase sunt: Cricova, Nisporeni, Milestii Mici, Purcari, Romanesti, Cimislia, Ciumai, Comrat, Dubasari, Trifesti, Ialoveni etc,daca dumneavoastra o sa alegi Moldova ca destinatie pentru practicarea turismului viti-vinicol niciodata nu o sa regretati. O sa aveti posibilitate sa gustati si apreciati valoarea adevarata a vinurilor, spumantilor, cogniacurilor, brendi etc

Hotel Bella Donna, nu doar va presta servicii de cazare dar si va realize toate aranjamentle necesare pentru a realize un tur prin vinariile moldovenesti solicitate de dumneavoastra,veti avea o excursie de neuitat prin orasele subterane a vinariilor nationale, cu degustari de vinuri, samapanii, cogniacuri, cu servirea de mincare traditionala si suvenire.!!!!!

Majoritatea clientilor hotelului BellaDonna nu lasa nevizitate beciurile Moldovei,si anume Cricova si Milestii Mici.Aceastea la urma lor ii lasa foarte multumiti de imprejurarile vazute acolo si nu in ultimul rind de gustul rafinat al vinului moldovenesc.

Beciurile din Republica Moldoca lasa in memoria fiecarui vizitator o urma de neuitat.

Va asteptam in beciurile noastre sa zicem impreuna  cu www.hotelbelladonna.md “Hai Noroc!”

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu