Horezu, capitala olarituluiIn tara noastra olaritul este destul de cunoscut, insa inca nu foarte multi oameni cunosc sau au auzit de cel mai important centru de olarit de la noi din tara: Horezu. Aici, mesteri olari practica aceasta meserie inca din cele mai vechi timpuri, pastrand de sute de ani aceleasi simboluri, aceleasi culori, dar mai ales aceeasi dedicatie de generatii intregi pentru a pune in valoare talentele si maiestria cu care fiecare generatie de olari au dainuit de-a lungul timpului pe aceleasi meleaguri.

Pentru mesterii din Horezu, olaritul este mai mult decat un hobby si chiar mai mult decat o pasiune. Pentru ei a fost de-a lungul timpului o meserie, o forma de arta precum si modalitatea prin care cultura romaneasca a fost propagata in toate colturile tarii si chiar si in alte tari.

In fiecare an, la Horezu se desfasoara “Cocosul de Horezu”, un foarte important festival de ceramica, unde se strang maestri ceramisti din toate colturile tarii precum si din tarile vecine. Este o oportunitate fireasca pentru a vedea mai multe lucrari si in acelasi timp cea mai buna forma prin care mai multe stiluri si forme de arta se intalnesc la un loc pentru schimb de experiente, pentru a cunoaste mai mult si pentru a face cunoscuta aceasta pasiune prin care pamantul, focul si apa devin in mainile oamenilor forma de arta, de expresie si de cultura.

Olaritul poate fi pentru un incepator un hobby prin care sa-si ocupe timpul in mod constructiv. Nu este usor sa modelezi un vas de lut, iar asta o stie foarte bine un ceramist. Daca iti doresti totusi sa inveti acest lucru, un prim pas este sa ajungi in Horezu. Aici vei vedea cele mai multe lucrari facute de-a lungul timpului de maestri ceramisti. La fel de important este sa vezi care sunt simbolurile si culorile folosite in aceasta zona.

Dincolo de ceea ce poti gasi in materie de olarit, Horezu merita vizitat si din punct de vedere al lacasurilor de cult. In aceasta zona sunt foarte multe biserici si manastiri a caror istorie te va impresiona cu siguranta. Multe din ele au facut fata luptelor cu oastele turcesti si au rezistat datorita eforturilor romanilor care nu s-au lasat doborati si si-au pastrat credinta de-a lungul sutelor de ani. Datorita lor biserici ctitorite de domnitori romani au rezistat pana in zilele noastre, iar ochii nostri vor fi incantati de arhitectura, picturile dar si linistea de care sunt inconjurate aceste monumente.

Pentru toti cei care vor sa viziteze Horezu cel mai simplu mod este sa caute pensiuni in Horezu pentru cazare, indiferent ca este vorba de o zi, doua sau mai multe saptamani. Sunt multe lucruri frumoase de vazut in Horezu si in zona din imprejurimi, important este sa ai rabdare sa le descoperi si sa-ti tii sufletul si mintea deschise pentru ele.

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu